Als er een lampje op het dashboard van je auto gaat branden kan je twee dingen doen. Je kan het lampje eruit halen (symptoom), of je kan kijken waarom het brand (oorzaak), en dat proberen te fixen. Als het om pijnklachten in je lichaam gaat wordt er vaak voor de eerste optie gekozen. We masseren de pijn weg, of nemen een pijnstiller en hopen dat het probleem wegblijft. Als de pijn opnieuw terugkomt proberen we het nog een keer op dezelfde manier, en zo wordt je afhankelijk van pijnstillers in de breedste zin van het woord.
Een auto brengen we naar de garage waar gekeken wordt of het oliepeil in orde is, of dat er mechanisch iets niet klopt. Zou het niet logisch zijn om je lichaam ook op deze manier te checken.
Neem bijvoorbeeld iemand die bij een aanrijding een whiplash heeft opgelopen. Hij heeft behoorlijke pijn achter in zijn nek, en aan zijn schouder. Behandeling van deze plekken geeft tijdelijke verlichting. Op deze manier wordt het symptoom aangepakt, de pijn achter in de nek en schouder. Dit is in de meeste gevallen echter niet de oorzaak. Misschien is door de klap de functie van de nekspieren aan de voorkant wel verminderd, of van bepaalde spieren in de rug. De spieren van de nek en schouder moeten extra hard werken om dit te compenseren, en dat houd de pijn in stand. Slimmer is het om er voor te zorgen dat de spieren die niet goed functioneren hun werk weer gewoon gaan doen. Daarna pas de spieren en het weefsel (de fascia) van de nek en schouder te behandelen, dan is ineens de oorzaak aangepakt en gaat het lampje op het dashboard niet meer branden.
Het vereist wel enig detective werk, om achter de juiste oorzaak te komen. Neurokinetic Therapy is daarbij een geweldige opsporingsmethode om deze te vinden. Hierbij worden de spieren en het weefsel getest om compensatie patronen te vinden. Vervolgens kan een behandeling met triggerpointtherapie of fasciatherapie op de juiste plaats de pijnklachten verhelpen. Combineer je dit met eenvoudige voor jou op maat gemaakte oefeningen voor thuis, dan kan je zelf meewerken om de oorzaak van je klachten aan te pakken.
De keus is aan jou.